Ostalo

Alkohol može ublažiti reumatoidni artritis

Objavljeno 29.07.2010.

BBC

Konzumacija alkohola dovodi do ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa i smanjenja intenziteta bolesti, objavili su britanski znanstvenici s University of Sheffield.
Alkohol može ublažiti reumatoidni artritis
 

Nakon studije u kojoj su sudjelovale 873 osobe s reumatoidnim artritisom i 1004 zdrava ispitanika iz kontrolne skupine se pokazalo kako je konzumacija alkohola povezana sa smanjenjem bolova i oštećenja u zglobovima.

Analiza krvi je pokazala i kako je češće pijenje alkoholnih pića dovodila do smanjenja prisutnosti markera za upalne procese u organizmu.

Ipak, po riječima istraživača, ove rezultate ne treba shvatiti kao zeleno svjetlo za češće pijenje alkohola.

Znanstvenici dodaju kako je ovakav učinak alkoholnih pića na reumatoidni artritis moguće objasniti činjenicom da alkohol onemogućuje normalnu funkciju imunološkog sustava te tako pomaže osobama s ovom bolešću.

Ranije studije su već pokazale kako česta konzumacija alkohola može smanjiti izglede da će se reumatoidni artritis uopće pojaviti.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.