Muško zdravlje

Testiranje na rak prostate za sve 60-godišnjake?

Objavljeno 17.09.2010.

BBC

Novo istraživanje je pokazalo kako bi već jednokratno provođenje krvnog testa za rak prostate kod svih muškaraca u dobi od 60 godina rezultiralo otkrivanjem velike većine žrtava ovog oblika karcinoma.
Testiranje na rak prostate za sve 60-godišnjake?
 

Neki se stručnjaci protive redovitom općem testiranju na rak prostate jer vjeruju da bi u tom slučaju previše muškaraca bilo podvrgnuto nepotrebnoj terapiji.

Nasuprot tome, British Medical Journal je objavio nalaze koji sugeriraju da je samo jednim testom u dobi od 60 godina moguće identificirati muškarce kojima više ne bi bile potrebne dodatne provjere.

Nova je studija djelo znanstvenika iz Memorial Sloan Kettering Medical Centera u New Yorku.

Rak prostate je u razvijenim zemljama najčešći oblik zloćudne bolesti kod muškaraca, a najčešće se javlja nakon 60. godine.

Simptomi se najčešće javljaju tek u odmakloj fazi bolesti, što otežava liječenje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.