Ostalo

"Zapadnjačke bolesti" se šire na zemlje u razvoju

Objavljeno 29.11.2010.

Yahoo

Kronične bolesti koje su smatrane karakterističnima za razvijene zemlje postaju zabrinjavajuće česte i u zemljama u razvoju, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (WHO).
"Zapadnjačke bolesti" se šire na zemlje u razvoju
 

Prema novim podacima, oko 80% novih slučajeva karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti se sada bilježi u siromašnim dijelovima svijeta.

Kako kažu stručnjaci, to je posljedica uvoza zapadnjačkog stila života kojeg karakterizira nekvalitetna prehrana i manjak tjelesne aktivnosti.

Najteže pogođena područja su zemlje jugoistočne Azije, zapadnog dijela Pacifika i Srednjeg istoka.

Procjenjuje se kako je u svijetu pretilo 300 milijuna ljudi s indeksom tjelesne mase (omjerom tjelesne mase u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima) većim od 30.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(21)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.