Ostalo

Gen povećava podložnost depresiji

Objavljeno 05.01.2011.

CBS News

Istraživanje američkih znanstvenika s University of Michigan sugerira kako genetske predispozicije snažno utječu na izglede za razvoj depresije.
Gen povećava podložnost depresiji
 

Nalazi koje je objavio časopis Archives of General Psychiatry su u skladu s postojećim saznanjima o povezanosti gena ključnog za regulaciju serotonina i sposobnosti pojedinca da se oporavi od ozbiljnih emotivnih trauma, primjerice zlostavljanja.

Novi su rezultati utemeljeni na analizi podataka prikupljenih za potrebe 54 ranije studije provedene od 2001. do 2010. godine uz sudjelovanje 41000 ispitanika.

Pokazalo se kako je depresija češća kod osoba čiji je gen zadužen za transport serotonina imao promjene u strukturi koje su otežavale oporavak od trauma.

Istraživači napominju kako ovaj gen nije jedini čimbenik koji utječe na reakciju pojedinca nakon stresa.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.