Ostalo

Japan: Pokušaj kloniranja mamuta

Objavljeno 18.01.2011.

Hina

Japanski znanstvenici pokušat će postupkom kloniranja od tkiva strvine smrznuta mamuta oživjeti tu davno izumrlu vrstu, piše dnevnik Yomiuri Shimbun.
Japan: Pokušaj kloniranja mamuta
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu, koje vodi Akira Iritani, kane raditi s tkivom mamuta koje se čuva u ruskome laboratoriju.

Iz stanica mamutova tkiva izolirali bi jezgre i ubacili ih u stanice uzete od živoga slona kojima su uklonjene jezgre.

Tako stvoren zametak nosio bi mamutovu DNK i zatim bio usađen u maternicu slonice u nadi da će na svijet donijeti mamutovo mladunče, piše Yomiuri.

Ekipa se u svome planiranju oslanja na rad drugoga japanskog znanstvenika iz Centra Riken za biologiju i razvoj u Yokohami.

Znanstvenik Teruhiko Wakayama uspio je stvoriti klonove miševa koji su 16 godina bili mrtvi i zamrznuti.

Uspije li stvoriti zametak klona, ekipa će morati izraditi i strategiju za prehranu mamuta, navodi Iritani.

Ako cijeli projekt uspije, znanost bi mogla doznati više o velikim biljožderima koji su s lica Zemlje nestali tisućama godina prije iz razloga koji nisu posve jasni.

Iritanijeva ekipa surađuje s ruskim stručnjakom za mamute i s dvojicom američkih stručnjaka za slonove i nada se da će projekt biti gotov za 5 do 6 godina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.