Ostalo

Još gena povezanih s Parkinsonovom bolešću

Objavljeno 03.02.2011.

BBC

Znanstvenici s londonskog Institute of Neurology su otkrili još 5 gena koji su faktor rizika za razvoj Parkinsonove bolesti.
Još gena povezanih s Parkinsonovom bolešću
 

Časopis Lancet dodaje kako novo istraživanje potvrđuje da geni imaju važniju ulogu glede Parkinsonove bolesti nego što se dosad vjerovalo.

Sada je ukupno poznato 11 gena koji povećavaju rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti.

Pojavu bolesti uzrokuje gubitak živčanih stanica u određenom dijelu mozga, a vjeruje se da poticaj mogu biti i toksini iz okoliša.

Novi su podaci dobiveni od 12000 oboljelih od Parkinsonove bolesti i 21000 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

U prosjeku su osobe s više od jednog identificiranog gena imale dvostruko veći rizik obolijevanja.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.