Ostalo

Kromosom povezan s hodanjem u snu

Objavljeno 09.02.2011.

BBC

Časopis Neurology je objavio rezultate novog istraživanja američkih znanstvenika koji upućuju na genetsku podlogu hodanja u snu.
Kromosom povezan s hodanjem u snu
 

Istraživači s Washington University su proučavali četiri generacije obitelji čijih je 9 od 22 člana hodalo u snu te su otkrili kako ključnu ulogu ima dio kromosoma 20.

Pokazalo se kako je samo jedna kopija defektne DNK dovoljna da izazove hodanje u snu.

Prema nekim procjenama, ovo stanje pogađa do 10% djece i jednog od 50 odraslih.

Znanstvenici očekuju kako će njihov rad pomoći u razvoju novih terapija za somnambulizam.

Iako je u većini slučajeva riječ o benignom poremećaju, zabilježene su situacije u kojima su osobe u snu upravljale automobilom, pa čak i počinile ubojstvo.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.