Ostalo

Mogućnost nadomještanja tkiva srca

Objavljeno 27.02.2011.

BBC

Testiranja američkih znanstvenika provedena na miševima su ukazala na mogućnost nadomještanja kirurški odstranjenih dijelova tkiva srca.
Mogućnost nadomještanja tkiva srca
 

Miševima starima samo jedan dan je odstranjeno oko 15% srčanog mišića, a tri tjedna kasnije je utvrđeno je organizam životinja nadoknadio izgubljeno tkivo.

Operiranim miševima je srce normalno funkcioniralo i 2 mjeseca kasnije.

Znanstvenici napominju kako ovaj postupak nije dao rezultate kod miševa kojima je tkivo srca bilo odstranjeno kada su bili stari tjedan dana.

Dosad je bilo poznato da ovu sposobnost imaju ribe i vodozemci, a ovo je prvi put da je ovaj mehanizam uočen i kod sisavaca, objavio je časopis Science.

Istraživači s University of Texas vjeruju da će ovi rezultati unaprijediti liječenje ljudi s bolestima srca.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.