Ostalo

Smrtnost od bolesti jetre veća među dijabetičarima

Objavljeno 01.04.2011.

BBC

Osobe s dijabetesom imaju prosječno 70% veći rizik za smrt od bolesti jetre, sugerira istraživanje škotskih znanstvenika s Edinburgh University.
Smrtnost od bolesti jetre veća među dijabetičarima
 

Veće je poznato kako dijabetes može povećati izglede za razvoj nekih tipova bolesti jetre, posebno kod pacijenata koji imaju poteškoća s kontrolom koncentracije šećera u krvi.

Posljedice mogu biti ciroza i rak jetre.

U novom istraživanju su korišteni podaci za 1267 oboljelih od dijabetesa i 10100 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Podaci su prikupljani tijekom 6 godina, a sudionici su bili u dobi od 35 do 84 godine.

Pokazalo se kako je od raka jetre umrlo 24% ispitanika s dijabetesom te 9% ostalih ispitanika.

Kod osoba bez dijabetesa je bila češća smrt kao posljedica pretjerane konzumacije alkohola.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.