Ostalo

Pušenje povezano s rakom jednjaka i želuca

Objavljeno 31.03.2011.

Yahoo

Pušači imaju veći rizik obolijevanja od određenih tipova karcinoma jednjaka i želuca čak i desetljećima nakon što ostave cigarete.
Pušenje povezano s rakom jednjaka i želuca
 

Istraživači iz milanskog Instituta za farmakološka istraživanja su analizirali podatke prikupljene za potrebe 33 ranije studije.

Pokazalo se kako pušači imaju u prosjeku dvostruko veći rizik za ove oblike raka u odnosu na nepušače.

Rizik obolijevanja je i kod bivših pušača bio do 62% veći nego kod osoba koje nikad nisu pušile.

Posljednjih desetljeća se bilježi povećanje broja slučajeva raka jednjaka i želuca u Europi, što stručnjaci dijelom objašnjavaju povećanjem udjela pretilih osoba.

Nalazi novog istraživanja su objavljeni u časopisu Epidemiology.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.