Ostalo

Optimizam pomaže u liječenju bolesti srca

Objavljeno 07.04.2011.

Medscape

Pacijenti s bolestima srca koji očekuju uspješno liječenje žive duže od onih s pesimističnim pogledom na svoju situaciju, piše časopis Archives of Internal Medicine.
Optimizam pomaže u liječenju bolesti srca
 

Neka ranija istraživanja su već ukazala na brži oporavak kod optimističnijih osoba, no sada je optimizam prvi put povezan s većim izgledima za preživljavanje, kažu američki znanstvenici s Duke University.

U njihovom istraživanju je sudjelovalo 2818 pacijenata prosječne dobi 62 godine kojima je provedena koronarna angiografija.

Ispitanici su praćeni još 15 godina te se pokazalo kako su umjereni optimisti imali 30% veće izglede da će biti živi na kraju studije.

Znanstvenici napominju kako su u obzir uzeli čimbenike poput dobi, spola, depresije itd.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.