Ostalo

Genska terapija za AIDS?

Objavljeno 06.04.2011.

Yahoo

Istraživanje provedeno u SAD ukazuje na mogućnost primjene genetskog inženjeringa u razvoju T-stanica imunološkog sustava koje su otporne na HIV.
Genska terapija za AIDS?
 

Ovaj je koncept utemeljen na slučaju pacijenta oboljelog od AIDS-a koji je u bolnici u Berlinu praktički izliječen nakon što mu je transplantirana koštana srž od donora s urođenim imunitetom na HIV.

Istraživači s University of California sada pokušavaju razviti metode postizanja sličnog imuniteta uz korištenje pacijentovih vlastitih T-stanica.

U dosad provedenim eksperimentima znanstvenici su po prvi put trajno izbrisali ljudski gen te izmijenjene T-stanice otporne na HIV injicirali pacijentu.

Prirodni imunitet na HIV se javlja kod oko 1% ljudi bijele boje kože, a karakterizira ga odsutnost obiju kopija gena zaduženog za kontrolu proteinskog receptora CCR5.

CCR5 omogućuje HIV-u da preuzme kontrolu nad T-stanicama imunološkog sustava te tako pridonosi razvoju AIDS-a.

Novi je pristup zasad testiran na 6 osoba s HIV-om, te se pokazalo kako se broj genetski modificiranih T-stanica otpornih na HIV konstantno povećava nakon što su injicirane pacijentima.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.