Ostalo

Placebo efekt u tretiranju prehlade

Objavljeno 15.07.2011.

Reuters

Osobe koje vjeruju da će im pomoći neki lijek za prehladu će se brže osjećati bolje čak i ako ne prime pravi lijek, objavili su američki znanstvenici.
Placebo efekt u tretiranju prehlade
 

Dosad je placebo efekt već uočen kod pacijenata s kroničnim bolovima, depresijom, upalnim poremećajima, pa čak i rakom, pišu istraživači s University of Wisconsin u časopisu Annals of Family Medicine.

U njihovom eksperimentu je sudjelovalo 719 ispitanika s prvim simptomima prehlade.

Pokazalo se kako je prehlada kod većine sudionika trajala oko tjedan dana, bez obzira na to jesu li primili biljni preparat za prehladu ili ne.

Ipak, ispitanici koji su imali najbolje mišljenje od preparatu koji su dobivali su ozdravili prosječno 1,5 dan ranije od ostalih.

Ispitanici iz te skupine koji nisu dobili preparat nego placebo su ozdravili prosječno čak 2,5 dana ranije.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.