Ostalo

Studija o smrtnosti od raka debelog crijeva

Objavljeno 28.10.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Italiji pokazuje kako lokacija tumora ima veliki utjecaj na smrtnost od raka debelog crijeva.
Studija o smrtnosti od raka debelog crijeva
 

Stručni časopis JAMA Oncology piše kako znatno bolju prognozu imaju pacijenti čiji su tumori smješteni u blizini rektuma jer se u ovim slučajevima javljaju čimbenici poput krvarenja koji povećavaju izglede za raniju intervenciju liječnika.

Nasuprot tome, tumori smješteni u dijelu debelog crijeva koji se nalazi u blizini tankog crijeva najčešće izazivaju samo anemiju te se stoga obično otkrivaju kasnije.

Uz to, ovi tumori metastaziraju u većem broju slučajeva, a posebno je ugrožena jetra.

Istraživači iz ASST Bergamo Ovest su se koristili podacima za 1,4 milijuna pacijenata uključenih u 66 ranije provedenih istraživanja.

Ispitanici su praćeni prosječno 5 godina, a razlika u stopi smrtnosti ovisno o lokaciji tumora je dosezala 20%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(15)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.