Ostalo

Korak prema umjetnoj krvi

Objavljeno 05.12.2016.

HealthDay

Američki znanstvenici s University of Illinois su stvorili umjetna crvena krvna zrnca koja učinkovito prenose kisik od pluća do tkiva u cijelom organizmu.
Korak prema umjetnoj krvi
 

Postoji mogućnost pohranjivanja umjetne krvi u obliku praha, što može imati veliku ulogu u urgentnoj medicini, vjeruju istraživači.

Zalihe ovako pohranjene krvi mogu biti upotrijebljene u kombinaciji sa sterilnom vodom i više od godinu dana nakon što su proizvedene.

Umjetna crvena krvna zrnca su 50 puta manja od prirodnih, a proizvode se od pročišćenog hemoglobina obloženog sintetičkim polimerima.

Znanstvenici napominju kako ovako proizvedena krvna zrnca mogu biti korištena kod svih pacijenata, bez obzira na njihovu krvnu grupu.

Umjetna krv je zasad testirana na laboratorijskim miševima, a sada slijede istraživanja na većim životinjama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.