Ostalo

Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Objavljeno 06.06.2017.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je u povodu 6. lipnja, Dana prava osoba s duševnim smetnjama, upozorila na kršenje njihovih prava na zdravlje, pristup informacijama, slobodu kretanja, poštivanje dostojanstva, osobne autonomije, privatnosti, neovisno življenje i uključenost u zajednicu.
Dan prava osoba s duševnim smetnjama
 

Do ovih kršenja dolazi jer Hrvatska nije razvila psihijatriju u zajednici ni izvaninstitucionalne usluge podrške za te osobe, pa su one smještene u institucije ili u udomiteljske obitelji i obiteljske domove, dodaje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Uključenost u zajednicu podrazumijeva mogućnost osobe s invaliditetom da izabere mjesto boravka, da izabere gdje, s kim i kako će živjeti, da nije obvezna živjeti bilo kojim nametnutim načinom života, da ima pristup uslugama od strane službi potpore za život u vlastitom domu i za uključenost u zajednicu, te za sprječavanje izolacije ili segregacije od zajednice.

Slonjšak naglašava kako u planiranju cjelokupne politike, čiji je cilj postizanje ravnopravnosti naših sugrađana s duševnim smetnjama u društvu, pažnju treba usmjeriti prvenstveno na razvoj podrške njihovom neovisnom življenju u zajednici te razvoju psihijatrije u zajednici, uz jačanje nadzora i kontrolnih mehanizama zaštite njihovih prava.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.