Ostalo

Koncesionari o čuvanju liječničke tajne

Objavljeno 09.06.2017.

HUKPZZ

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) je protuzakonitim ocijenila zahtjev Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da elektroničkom poštom kontrolorima HZZO-a šalju medicinsku dokumentaciju svojih pacijenata.
Koncesionari o čuvanju liječničke tajne
 

Taj je zahtjev protuzakonit i protivi se obavezi čuvanja liječničke tajne, upozorili su koncesionari na konferenciji za novinare.

Koncesionarima je sporno što nemaju pisanu suglasnost osiguranika za takvo postupanje s medicinskom dokumentacijom.

Tako poslanu dokumentaciju, upozoravaju, netko može neovlašteno koristiti i zloupotrijebiti, a pacijenti bi onda mogli tužiti svoje liječnike obiteljske medicine.

S obzirom da je obveza čuvanja liječnike tajne definirana Zakonom o lječništvu, udruga koncesionara traži od HZZO-a pojašnjenje oko postupanja s podacima pacijenata.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.