Ostalo

Klinička studija BIO-CHIP u KB Sveti Duh

Objavljeno 09.06.2017.

BIO-CHIP

Ortopedi iz KB Sveti Duh su u suradnji sa švicarskim kolegama transplantirali umjetno uzgojenu nosnu hrskavicu u koljena pacijenata s lokaliziranim hrskavičnim oštećenjima.
Klinička studija BIO-CHIP u KB Sveti Duh
 

Ovom će zahvatu biti podvrgnuto ukupno 27 hrvatskih pacijenata, uključenih u četverogodišnju kliničku studiju BIO-CHIP vrijednu 5,2 milijuna eura.

Studiju financira Europska komisija kroz program Obzor 2020.

Enzimskom razgradnjom stanice hrskavice su umnožene, a potom je od njih u strogo kontroliranim laboratorijskim uvjetima stvoreno novo tkivo koje se ugrađuje u oštećeno koljeno.

Ovaj operacijski postupak namijenjen je ponajprije populaciji mlađe i srednje dobi kod koje se počinju javljati manja i lokalizirana oštećenja hrskavice.

Razvijan je u Švicarskoj u zadnjih 15 godina.

Popis od 27 hrvatskih pacijenata koji će prvi put biti operirani još nije zaključen, tako da se zainteresirani pacijenti s hrskavičnim oštećenjem koljena, uz uputnicu, mogu javiti u ortopedsku ambulantu KB-a Sveti Duh u kojoj se obavlja odabir.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.