Ostalo

KoHOM o prioritetnim listama čekanja

Objavljeno 05.07.2017.

KoHOM

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podržava uvođenje prioritetnih listi čekanja, no ističe kako obiteljski liječnici na području Zagreba, gdje započinje pilot projekt, ne znaju koji su to jasni i decidirani propisani kriteriji za određivanje "prioritetnih" stanja po kojima bi obiteljski liječnici trebali postupati, pa dok oni ne budu poznati predlažu da se odgodi primjena pilot projekta.
KoHOM o prioritetnim listama čekanja
 

"Iako su obiteljski liječnici trebali biti jedan od ključnih čimbenika projekta, odnosno oni koji stanje pojedinog pacijenta prvi ocjenjuje prioritetnim, još uvijek o svemu nisu dobili jasne upute. Štoviše, o cijelom se projektu informiraju iz medija što, u najmanju ruku, smatramo - nedopustivim", navodi u priopćenju predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.

Osim odgode početka pilot projekta prioritetnih listi čekanja, obiteljski liječnici od zdravstvene administracije traže i da se u suradnji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite donesu jasni kriteriji o tome koja su to stanja "koja ne zahtijevaju hitnu bolničku skrb, nego samo pregled odgovarajućeg specijaliste/subspecijaliste", kako stoji u dopisu ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića, što smatraju "izrazito uvredljivim i nekorektnim".

Inzistiraju da se s kriterijima upoznaju zdravstveni radnici, pacijenti i ukupna javnost jer će, kažu, u protivnom biti prisiljeni sve pacijente upućivati kao prioritetne i to onima koji, po ravnatelju HZZO-a, jedini mogu meritorno odlučiti o pacijentu - liječnicima sekundarne zdravstvene zaštite.

Podsjećaju kako su obiteljski liječnici i dosad reagirali u slučaju sumnje na ozbiljnu bolest ili hitni slučaj pacijenata, te čak i osobnim kontaktima molili i apelirali da se pojedini pacijent primi i obradi u hitnijoj proceduri.

Obiteljski liječnici apeliraju na zdravstvenu administraciju i da počne povlačiti konkretne poteze za dugotrajno i stvarno uređenje zdravstvenog sustava i omogući liječnicima primarne zdravstvene zaštite da rade ono što je njihov posao, a ne da budu administratori.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.