Ostalo

Zašto cijepljenje nema alternative?

Objavljeno 07.07.2017.

HAZU

Iako su učinkovita cjepiva jedan od najvećih izuma suvremene medicine, unazad nekoliko godina je prisutan pad broja cijepnih obuhvata za sva cijepljenja u dojenačkoj i predškolskoj dobi, istaknuto je u četvrtak u HAZU na okruglom stolu "Zašto cijepljenje nema alternative?".
Zašto cijepljenje nema alternative?
 

Riječ je o zabrinjavajućoj pojavi jer se na taj način povećava udio osjetljive djece i raste rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje se vjerovalo da pripadaju prošlosti.

Padu cijepnih obuhvata prvenstveno doprinose dezinformacije o pojedinim cjepivima i cijepljenju kao medicinskom postupku, čime se zbunjuje roditelje djece koja se trebaju cijepiti.

Preuveličavaju se rizici od cijepljenja, cjepivima se pripisuju navodne posljedice za koje nema nikakva dokaza da su povezane s cijepljenjem i sustavno se javnost obasipa netočnim informacijama da su bolesti protiv kojih se cijepi posve bezazlene i da su cjepiva neučinkovita, rečeno je na okruglom stolu kojeg su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Procjenjuje se kako u svijetu od zaraznih bolesti umire oko 15 milijuna ljudi godišnje.

Zarazne bolesti su dinamične i pojavljuju se kontinuirano, a prosječno se godišnje jave oko tri nove koje izazivaju bolest ljudi.

Na o okruglom stolu je naglašeno kako obveza cijepljenja djece nije represivna, već javnozdravstvena mjera s ciljem podizanja razine zdravlja stanovništva, a pogotovo zaštite djece od bolesti.

Zahvaljujući dugogodišnjem sustavnom cijepljenju u Hrvatskoj je eliminirano niz teških bolesti od kojih su ponajviše obolijevala djeca, poput dječje paralize, neonatalnog tetanusa, diseminiranih oblika tuberkuloze u dječjoj dobi, rubeolatne embriopatije i difterije.

Druge bolesti, poput hripavca, mumpsa, meningitisa uzrokovanog hemofilusom ili hepatitisa B, su značajno reducirane zahvaljujući cijepljenju.

U Hrvatskoj su na snazi strogi kriteriji za registraciju cjepiva, a svaku seriju cjepiva prije puštanja u promet kontrolira neovisno nacionalno regulatorno tijelo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.