Ostalo

Inicijativa Zagreb bez ambrozije

Objavljeno 05.08.2017.

www.zagreb.hr

Grad Zagreb je i ove godine pokrenuo inicijativu "Zagreb bez ambrozije" te u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, za područje grada dogovorio aktivnosti na uklanjanju te jednogodišnje korovske biljke, čija je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.
Inicijativa Zagreb bez ambrozije
 

U petak je u Uredu gradonačelnika održan sastanak, na kojem je gradska tvrtka Zrinjevac dobila zeleno svjetlo da ambroziju, osim na površinama koje redovito održava, kosi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima.

Dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, je nakon sastanka izjavio kako su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov.

Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, "odradit" će nadležno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije.

Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco ističe kako se oko 90% vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov, pa će grad sada taj poziv ponoviti.

Protiv onih koji se ogluše na poziv, najavio je, nadležni redari pokrenut će postupak i naplatu kazne, koje se kreću od 500 kuna za privatne do 200000 kuna za pravne osobe.

Laco je do kraja godine najavio i izradu aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom, što će ujedno gradskoj upravi olakšati njezino uklanjanje.

Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza, traje do sredine rujna, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kao što su suzenje, pečenje i svrbež očiju.

Pretpostavlja se da oko 150000 građana Zagreba pati od različitih vrsta alergija, a taj se broj za vrijeme cvatnje ambrozije penje na čak 250000.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.