Ostalo

Najava promjene sustava koncesija u PZZ

Objavljeno 28.08.2017.

Ministarstvo zdravstva

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je promjenu sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) u instituciju ordinacije po uzoru na modele koje imaju zapadnoeuropske zemlje.
Najava promjene sustava koncesija u PZZ
 

"Ordinacije će biti u rukama onih koji u njima rade i koji ih stvaraju, i koji će se boriti za njih i za svoje pacijente do zadnjega dana i pri tome će imati interes i pacijenti i liječnici”, rekao je Kujundžić u središnjem Dnevniku HRT-a.
Istaknuo je kako slične modele već imaju Austrija, Njemačka i Švicarska.

"Koncesija će se u formalnom smislu ukinuti, preformulirati, ali će svi liječnici koji žele raditi kvalitetno i dobro, koji mogu imati visoki broj pacijenata itekako imati motiva ostati u Hrvatskoj", poručio je ministar, napomenuvši da će liječnici i dalje dobivati sredstva od HZZO-a.

"Naravno da će dobivati sredstva; osnovni smisao je da će, da bi imali ordinaciju, morati imati ugovor s HZZO-om. Ali to je zapravo jedan logičan slijed između liječnika, odnosno, ordinacije s jedne strane, i osiguravajućega društva", pojasnio je.
Sustav koncesija, kako je rekao, bio je jedna "prijelazna, nespretna formulacija", koja će biti riješena s promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer "koncesionari su zapravo za plaže, rude, vode, šume, a ne za ordinacije".

Zakon je u pripremi i trebao bi biti prihvaćen u naredna tri mjeseca.

Pacijentima će ostati sva prava, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu prodati ordinacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.