Ostalo

KoHOM za promjene u sustavu koncesija

Objavljeno 29.08.2017.

KoHOM

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podržava najave ministra zdravstva Milana Kujundžića o uvođenju promjena u sustav koncesija primarne zdravstvene zaštite kojim se ukidaju koncesije i uvode ordinacije po uzoru na druge zapadnoeuropske zemlje, te povećava broj specijalizacija za obiteljske liječnike.
KoHOM za promjene u sustavu koncesija
 

"Na manjkavosti modela koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti upozoravamo proteklih sedam godina pokušavajući objasniti kako je riječ o apsurdu jer su koncesije u zdravstvu isto kao da vatrogasac plaća koncesiju jer gasi požare. Plaćali smo godinama danak županijama da bi skrbili o pacijentima, pojašnjavali kako postojeći domovi zdravlja s hipertrofiranom administracijom i birokracijom nisu budućnost zdravstva i da ih treba organizirati na jedan sasvim novi način, a svim liječnicima u PZZ-u omogućiti odlazak u privatnike", priopćeno je iz KoHOM-a.

"Stoga pozdravljamo najavu ministra Milana Kujundžića o stimuliranju specijalizacija za liječnike obiteljske medicine, povećanju broja specijalizacija i ukidanje koncesija što će doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj skrbi o našim pacijentima u svim dijelovima Hrvatske, pogotovo u ruralnim predjelima i na otocima", dodaju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

"Najvažnije je što će pacijenti dobiti bolju zdravstvenu skrb u ordinacijama obiteljskih liječnika jer će liječnika biti više, bit će motiviraniji za rad, a ordinacije bolje opremljene. Pacijenti će zadržati sva dosadašnja prava na besplatnu zdravstvenu skrb, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu predati ordinacije drugom kolegi liječniku. Novim Zakonom se ispravlja još jedna nepravda - dosad su se nakon odlaska liječnika koncesionara u mirovinu njihove ordinacije gasile, oprema propadala a pacijenti ostajali nezbrinuti. Prema novom zakonu ordinacije će zapošljavati mlade liječnike i uhodavati ih u posao prije svog odlaska u mirovinu, pacijenti će biti zbrinuti u istoj ordinaciji, oprema sačuvana kao i radno mjesto medicinske sestre".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.