Ostalo

Pada procijepljenost djece u Hrvatskoj

Objavljeno 21.09.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Procijepljenost djece u Hrvatskoj pada već pet godina, a ova je pojava najizraženija u predškolskoj dobi, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
Pada procijepljenost djece u Hrvatskoj
 

Prije 6 godina je protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo cijepljeno 95% djece, a sada ih je 89,7%.

Pad broja cijepljene djece dogodio se prvi put u 30 godina, jer je procijepljenost od 1980-ih godina kontinuirano rasla.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a zamjetan je pad i u Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

To povećava broj osjetljive djece, prvenstveno u predškolskoj dobi, što povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti.

Trenutno je najrealnija opasnost od pojave epidemije ospica, budući da epidemija ove bolesti traje Rumunjskoj i Italiji.

U Rumunjskoj je preko 14000 oboljelih s visokom smrtnosti od 34 umrla, dok je u Italiji više od 4000 oboljelih i dvoje umrlih.

Određene skupine ljudi u Hrvatskoj nisu zaštićene od ospica - mlađi od godinu dana, odnosno 300000 djece, kronični bolesnici i veliki broj starijih osoba koje se nisu cijepile u mladosti jer tada nije bilo cjepiva.

Teške nuspojave kod cijeljenja, koje se najčešće spominju kao razlog odbijanja cijepljenja djece, su iznimno rijetke, a najčešće nuspojave su povišena tjelesna temperatura i bol na mjestu uboda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.