Ostalo

Svjetski dan borbe protiv bjesnoće, 28.9.

Objavljeno 27.09.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svake godine se 28. rujna obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće kako bi se ukazalo na javnozdravstveno značenje ove još uvijek smrtonosne bolesti u mnogim zemljama širom svijeta.
Svjetski dan borbe protiv bjesnoće, 28.9.
 

Bjesnoća (rabies ili lyssa) je smrtonosna virusna bolest središnjeg živčanog sustava divljih i domaćih životinja.

Najčešće obolijevaju divlje životinje, primarno lisice, zatim vukovi, čagljevi, šišmiši, a rijetko mali glodavci.

One u različitim dijelovima svijeta predstavljaju rezervoar virusa bjesnoće i stalan su izvor zaraze za druge životinje odnosno čovjeka, kao posljednju kariku u tom lancu.

Na gotovo cijelom području Republike Hrvatske, izuzevši jadranske otoke, od 1977. godine je neprekidno prisutna silvatična bjesnoća čiji je glavni rezervoar i prenosilac crvena lisica (Vulpes vulpes).

U domaćih se životinja (psi, mačke, goveda, konji, ovce i koze) javlja u slučaju ugriza zaražene divlje životinje.

Najveći broj oboljelih čine mačke i psi zbog izravne izloženosti kontaktu s lisicama (ulazak lisica u dvorišta, parkove, lov, dnevna migracija) te nepoštivanja zakonskih odredbi o preventivnom cijepljenju ljubimaca (pasa) od strane vlasnika.

Nakon ugriza životinje u gradu ili u prirodi, kao i nakon bilo kakvog kontakta sa životinjom (u vidu ogrebotine i eventualnog kontakta sa zaraženom slinom) kod koje postoji sumnja na bjesnoću, osoba treba što je moguće prije potražiti liječničku pomoć.

Specifična medicinska zaštita nakon izloženosti bjesnoći zove se postekspozicijska profilaksa i uključuje pasivnu imunizaciju imunoglobulinom i cijepljenje protiv bjesnoće.

Prvu dozu cjepiva i imunoglobulin treba primiti što je prije moguće.

U Hrvatskoj se antirabične ambulante nalaze pri županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.