Ostalo

KBC Osijek: Transplantirana prva rožnica

Objavljeno 29.09.2017.

KBC Osijek

Na Zavodu za oftalmologiju KBC Osijek u četvrtak je prvi put obavljena transplantacija rožnice te kombinirana operacija vađenja silikonskog ulja iz vitrealne šupljine i transplantacija rožnice.
KBC Osijek: Transplantirana prva rožnica
 

Operativni zahvati obavljeni su uz stručno vodstvo Mire Kalauza, subspecijalista prednjeg segmenta oka s Kliničke za očne bolesti KBC Zagreb.

Pacijentima s osječkog područja koji su do sada zbog tog zahvata morali odlaziti u Zagreb omogućit će se transplantacija rožnice u Osijeku.

Transplantacija je obavljena na dva pacijenta, od kojih je jedan imao ozljedu oka metalnim predmetom, a drugi prirođenu anomaliju oka.

U Hrvatskoj se godišnje obavi oko 200 transplantacija rožnice, pa se očekuje da će se proširenjem kapaciteta u kojima se operacija obavlja smanjiti i lista čekanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.