Ostalo

Kamp za djecu s dijabetesom tipa 1

Objavljeno 05.10.2017.

Zagrebačko dijabetičko društvo

Zagrebačko dijabetičko društvo već četvrtu godinu organizira kamp "Dijabetes bez granica i predrasuda".
Kamp za djecu s dijabetesom tipa 1
 

Kamp okuplja djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1 i njihove obitelji s područja cijele Hrvatske, a bit će održan od 6. do 8. listopada u Biogradu na Moru.

Okupit će se 140 sudionika, među kojima više od 40 djece i mladih s dijabetesom.

U Hrvatskoj je više od 600 djece s dijabetesom tipa 1, a svake se godine broj novootkrivenih slučajeva povećava.

Obolijevaju i sasvim mala djeca, a sve je veća pojavnost unutar obitelji, pa se događa da i jedan od roditelja boluje od dijabetesa tipa 1, nešto češće otac nego majka.

Kamp okuplja obitelji koje već imaju iskustvo s dijabetesom, ali i one koje se s bolešću sreću prvi put, kako bi jednostavnije došle do potrebnih informacija i odgovora na svakodnevne probleme - kako se nositi s problemom kronične bolesti, redovno paziti na prehranu, provoditi tjelesnu aktivnost, mjeriti šećer u krvi i prije svakog obroka ubrizgati inzulin, što nije jednostavno ni odrasloj osobi, a naročito djeci.

Kamp je organiziran tako da je iz cijele Hrvatske pozvano 10 obitelji s iskustvom i 30 obitelji u kojih je tijekom ove godine u djeteta otkrivena šećerna bolest.

Pod stručnim vodstvom pedijatra dijabetologa, viših medicinskih sestara, nutricionista, psihologa, trenera i samih dijabetičara volontera s iskustvom, organiziraju se radionice - igraonice za roditelje i djecu, okrugli stol i individualna savjetovanja.

Edukativne radionice uključuju hitna stanja u dijabetesu, primjenu najnovijih tehničkih mogućnosti u kontroli šećerne bolesti i mogućnost da roditelji sami na sebi isprobaju primjenu inzulinske pumpe.

Ove godine će u igraonice biti uključeni i psi pomagači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.