Ostalo

Što trebamo znati o gripi?

Objavljeno 30.10.2017.

Hrvatsko farmaceutsko društvo

Povodom Hrvatskog dana ljekarni na temu gripe i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata.
Što trebamo znati o gripi?
 

Većina od 353 ispitana ljekarnika (preko 80%) uvjerljivo smatra da se obavezno protiv gripe trebaju cijepiti osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici, a idealan period za cijepljenje je za većinu listopad i studeni.

U istraživanju je sudjelovalo i 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja.

Rezultati su poražavajući, jer je istraživanje pokazalo da se 79,2% ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama.

Najčešći razlozi necijepljenja su vjerovanje da je cjepivo neučinkovito i preskupo te strah od nuspojava.

Zbog nedovoljne informiranosti  gripu se često neopravdano liječi antibioticima, upozorava Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Istraživanje je pokazalo i da građani većinom ne znaju da je cijepljenje protiv gripe besplatno za oboljele od kroničnih bolesti, pretile, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

Rezultati upućuju i da savjete o cijepljenju protiv gripe pacijenti većinom traže od liječnika (45%) i putem medija (24%).

Od ljekarnika informacije traži 18% građana, putem interneta 12%, a svega 4% ih se informira putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH jedanaestu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni.

Iako se taj Dan tradicionalno obilježava 29. listopada  (na datum simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.), budući da je ove godine u nedjelju, obilježit će se u ljekarnama diljem Hrvatske u ponedjeljak, 30. listopada.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.