Ostalo

Utjecaj štitnjače na zdravlje srca

Objavljeno 02.11.2017.

HealthDay

Nalazi nizozemskih znanstvenika pokazuju kako je povećana prisutnost slobodnog hormona štitnjače (fT4) kod osoba srednje i starije životne dobi povezana s većim rizikom za bolesti srca.
Utjecaj štitnjače na zdravlje srca
 

Osobito je povećan rizik za stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila, naglašavaju istraživači sa sveučilišta Erasmus u Rotterdamu.

Kod osoba s previsokom koncentracijom fT4 je zabilježen prosječno 87% veći rizik za srčani ili moždani udar te dvostruko veći rizik za posljedičnu smrt.

Ovaj hormon u normalnim okolnostima pomaže u u kontroli potrošnji energije u organizmu, a u ranijim istraživanjima je njegova pretjerana proizvodnja povezivana s povećanjem rizika za krvne ugruške.

Nove rezultate je objavio znanstveni časopis Circulation Research, a prikupljeni su na uzorku od oko 9400 ispitanika prosječne dobi 65 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.