Ostalo

Prvo "uređivanje" DNK na živućem pacijentu

Objavljeno 17.11.2017.

CNN

U bolnici u američkom gradu Oaklandu je ovog tjedna uz pomoć eksperimentalne terapije utemeljene na uređivanju gena započelo liječenje 44-godišnjeg pacijenta s Hunterovim sindromom.
Prvo "uređivanje" DNK na živućem pacijentu
 

Hunterov sindrom ili mukopolisaharidoza II je rijedak poremećaj koji uzrokuje progresivna oštećenja stanica u organizmu.

Pogođene osobe nemaju enzim koji razlaže mukopolisaharide, lance molekula šećera nužnih za izgradnju vezivnih tkiva.

Fizički simptomi uključuju poteškoće sa sluhom, deformacije kostiju i zglobova te poteškoće s disanjem i funkcijom srca.

Poremećaj primarno pogađa muškarce, te se s njime rađa jedan od 170000 pripadnika jačeg spola.

Uzrokuje ga mutacija na samo jednom genu, što je olakšalo primjenu eksperimentalne terapije utemeljene na prirodnim proteinima nužnima za identifikaciju dijelova DNK kojima su potrebne modifikacije.

To omogućuje uređivanje DNK i dodavanje gena potrebnog pacijentima s Hunterovim sindromom.

U terapiji se koriste i virusi koji se ne mogu replicirati.

Terapija je uspješno testirana na životinjama, a u budućnosti bi mogla biti primijenjena i u liječenju pacijenata s hemofilijom B.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.