Ostalo

Stručni skup o nesrećama djece i mladih

Objavljeno 28.11.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U organizaciji Odjela za promicanje zdravlja, Službe za javno zdravstvo u ponedjeljak je održan stručni skup s temom "Nesreće djece i mladih - izazov 21. stoljeća".
Stručni skup o nesrećama djece i mladih
 

Prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr. med. (Škola narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar") u svom predavanju iznijela je kako ozljede imaju značajan udio u smrtnosti djece, kao i u obolijevanju s obzirom na fizičke, psihičke i socijalne sastavnice zdravlja.

Niz čimbenika povećava rizik nesreće u dječjoj dobi, a to su fizički, psihički i socioekonomski čimbenici te spol i suvremeni način života.

Na Skupu je istaknuto da mediji o nesrećama najčešće izvješćuju senzacionalistički te svu krivnju svaljuju na pojedinca čime zajednica ne preuzima dovoljnu razinu odgovornosti.
Osobe koje se profesionalno bave sprječavanjem nesreća su zaposlene većinom u državnim institucijama ili akademskoj zajednici te imaju mali utjecaj na političke i druge odluke.
Analizom je utvrđeno da su financijske uštede u odnosu na troškove sprječavanja nesreća znatne, što govori u prilog osmišljavanju i primjenjivanju programa primarne prevencije.

Vrhunac posvećenosti problemu je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) iskazala 2011. godine donošenjem Rezolucije o sprječavanju nesreća djece.

Istaknuta je važnost sigurnosti na putu za školu, sigurnosti školskog prijevoza, sigurnosti vozila za djecu te primjene zakona i akcije protiv alkohola u vožnji.

U Hrvatskoj bi bilo nužno donijeti nacionalni plan akcije koji je u izradi od 2009. godine, intenzivirati edukaciju kroz zdravstveni sustav za nove generacije djece i roditelja te osmisliti posebne akcije za adolescente.

U diskusiji je naglašena važnost rekreativnog bavljenja sportom nasuprot profesionalnog koji ima i neke negativne posljedice po zdravlje djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.