Ostalo

Genska terapija za dijabetes

Objavljeno 09.01.2018.

Medical News Today

Eksperimenti provedeni na miševima sugeriraju kako je uz pomoć genske terapije moguće normalizirati koncentraciju šećera u krvi kod životinja s dijabetesom tipa 1.
Genska terapija za dijabetes
 

Pristup američkih znanstvenika s University of Pittsburgh se temelji na reprogramiranju alfa stanica gušterače u beta stanice sposobne za proizvodnju inzulina, piše stručni časopis Cell Stem Cell.

Kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 imunološki sustav organizma napada i uništava beta stanice gušterače, dok reprogramirane alfa stanice unatoč tome što su preuzele funkciju beta stanica uspijevaju izbjeći ovakvu sudbinu.

Za reprogramiranje stanica gušterače je ključna primjena proteina Pdx1 i MafA koji su se u laboratorijskim testiranjima pokazali učinkovitima i na ljudskim stanicama.

Jednokratna primjena nove terapije je kod miševa rezultirala normalizacijom koncentracije šećera u krvi u trajanju od četiri mjeseca, što znači da bi kod ljudi njezin učinak mogao trajati nekoliko godina.

Istraživači vjeruju kako bi ovaj pristup mogao biti učinkovit i u tretiranju osoba s dijabetesom tipa 2.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.