Washington Post
Njihovi nalazi koje je objavio Annual Review of Nutrition su dobiveni analizom podataka prikupljenih za potrebe 127 ranijih studija.
Pokazalo se kako osobe koje redovito piju kavu imaju 2 do 20% manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija i prostate.
Uz to, česta konzumacija kave je povezana s prosječno 5% manjim rizikom za bolesti srca i krvnih žila te 30% manjim izgledima za obolijevanje od dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
Konzumenti kave su imali i prosječno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.
Po riječima znanstvenika, zrnca kave sadrže fitokemikalije koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što uz utjecaj na djelovanje nekih ključnih enzima u organizmu pomaže u regulaciji funkcije jetre, metabolizma inzulina i glukoze te procesu "popravljanja" oštećenja DNK.
U istraživanju je utvrđeno i kako pretjerana konzumacija kave u trudnoći može biti povezana s većim rizikom za spontani pobačaj.
Istraživači to objašnjavaju činjenicom da fetusi nemaju enzim potreban za metabolizaciju kofeina.
Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.
Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.