Ostalo

Preventivni pregledi za branitelje

Objavljeno 20.03.2018.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak je potpisan sporazum o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojim se želi prevenirati pobol i smrtnost te ranjive populacije te pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.
Preventivni pregledi za branitelje
 

Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tomislav Benjak i čelnici općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara, koji su tom prigodom pozvali sve branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje eventualnih bolesti bilo što uspješnije.

Pojedinačnim sporazumima o suradnji sa zdravstvenim ustanovama definirani su uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i i način plaćanja, a u ovogodišnjem proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u tu je svrhu osigurano 21,3 milijuna kuna, kojima će se osigurati pregledi za oko 25000 branitelja koji su u borbenom sektoru u Domovinskom ratu sudjelovali više od 300 dana, kao i za one u teškoj financijskoj situaciji.

Potpisivanje sporazuma je nastavak programa koji se provodi od prošle godine temeljem preporuka HZJZ-a, podsjetio je Medved i naveo da su lani u 29 bolnica provedena 17272 preventivna sistematska pregleda, a odazvalo se 27% branitelja pozvanih na preglede.

Po završenom pregledu 46,5% dobilo je preporuku za dodatne dijagnostičke pretrage, preporuku pregleda/kontrole/daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je njih 47,4%, dok je kod 5,8% branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.