Ostalo

Rijetke bolesti - izazov za društvo

Objavljeno 28.03.2018.

Koalicija udruga u zdravstvu

Nacionalni plan za rijetke bolesti još uvijek nije implementiran pa su oboljeli od rijetkih bolesti, kojih je u Hrvatskoj oko 250.000, i dalje diskriminirani u svakodnevnom životu i zdravstvenom i socijalnom sustavu, upozoreno je u utorak na okruglom stolu "Rijetke bolesti - izazov za društvo".
Rijetke bolesti - izazov za društvo
 

Skup su organizirali Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) i Hrvatski savez za rijetke bolesti.

U Hrvatskoj nije provedena klasifikacija rijetkih bolesti ni uspostavljen registar oboljelih, a ne postoji niti sustav koordinatora u općim bolnicama.

Posljedice za pacijente su najvidljivije u kvaliteti života, osobito kod oboljelih u manjim sredinama, koji imaju problema u ostvarivanja bilo kakvih prava te zdravstvenih i socijalnih usluga.

Veliki je problem i dugo čekanje na postavljanje dijagnoze, zbog čega nastaju oštećenja koja je nemoguće zaustaviti.

Rijetkim bolestima smatraju se one koje se javljaju kod manje od 5 pojedinaca na 10000 stanovnika, a procjenjuje se da postoji između 7000 do 8000 rijetkih bolesti.

Rijetke bolesti su teške, kronične, često degenerativne i smrtonosne, a kod 50% oboljelih prvi simptomi javljaju se u djetinjstvu.

Većina rijetkih bolesti su genetičke ili prirođene, a među njih se ubrajaju i zloćudne bolesti, rijetke infekcije, alergijske/autoimune bolesti, otrovanja i degenerativni poremećaji.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.