Ostalo

Pregledi usne šupljine u petak

Objavljeno 12.04.2018.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključit će se u obilježavanje Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata, te će se u petak na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5 od 9-12 sati obavljati slobodni pregledi za građanstvo.
Pregledi usne šupljine u petak
 

U navedenom vremenu građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti specijalistički pregled usne šupljine.

Kako će prisutan biti i specijalist otorinolaringolog, moći će se po potrebi napraviti i pregled ždrijela i grkljana.

Partneri ove akcije uključuju Kliniku za stomatologiju KBC-a Zagreb, Hrvatski liječnički zbor (Podružnica Zagreb, HD za oralnu medicinu) i Zagrebačku ligu protiv raka.

Hrvatsko društvo za oralnu medicinu HLZ-a također koordinira ovu akciju u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Cilj akcije je podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom.

Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i vrata maternice.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.