Ostalo

Uskoro novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Objavljeno 03.05.2018.

Ministarstvo zdravstva

Uoči završetka e-savjetovanja o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti iz Ministarstva zdravstva je najavljeno kako će zakon biti usvojen prije ljeta.
Uskoro novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti
 

Obzirom na kritike kako se u zakonu radi o privatizaciji zdravstva, iz Ministarstva zdravstva odgovoraju kako se prava privatizacija već dogodila prije 20 godina, a novim zakonom se sustav uređuje kako bi liječnici bolje radili, bili motivirani da se bore za svoju ordinaciju i kako bi ostali u dijelovima Hrvatske poput Like i Dalmacije.

Također, i pacijenti bi trebali dobiti kvalitetniju uslugu.

Liječnici sada dođu u tzv. neatraktivna mjesta kao u prolaznu postaju, na tri do šest mjeseci, a s novim zakonom vjeruje da će biti motivirani ostati u manjim mjestima, ako će tamo imati priliku dobro zaraditi, te imati uhodani posao i sigurnost, dodaju iz ministarstva.

Zakon predviđa i mobilne ordinacije, gdje će liječnici obiteljske medicine u depriviranim područjima, po modelu Finske i Norveške, moći imati mobilne ordinacija kako bi se primaknuli pacijentima i pritom dobili za to nagradu.

U prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže se ukidanje dosadašnjeg sustava koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i uvođenje privatnih ordinacija, što bi trebalo poboljšati kvalitetu i dostupnost primarne zaštite.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.