Ostalo

Dan osoba s cerebralnom paralizom u subotu

Objavljeno 04.05.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize već sedamnaestu godinu obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom s ciljem senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se u svakodnevnom životu suočavaju osobe s cerebralnom paralizom.
Dan osoba s cerebralnom paralizom u subotu
 

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost ili odsutnost osmijeha. Konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta.

U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1778 u dječjoj dobi (0-19 godina) te je prevalencija ovog poremećaja u dječjoj dobi 2,1/1000, što je u rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području.

S obzirom na činjenicu da prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko 3% stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize, što bi bilo oko 130000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.