Ostalo

HLK o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti

Objavljeno 05.05.2018.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora (HLK) smatra da Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti neće biti učinkovit u zadržavanju liječnika u Hrvatskoj.
HLK o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti
 

U HLK vjeruju kako su uvrštavanje sadašnjeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju u zakon i ukidanje pripravničkog staža korak unatrag u edukaciji i usavršavanju liječnika, pa će samo potaknuti njihov odlazak iz Hrvatske.

Kad je riječ o ukidanju pripravničkog staža, koji sada traje pet mjeseci, iz HLK kao dobar primjer ističu Sloveniju koja je umjesto pripravničkog staža, koji je ukinut Direktivom EU, uvela tzv. sekundarijat, gdje mladi liječnici odmah nakon fakulteta nastavljaju raditi do specijalizacije, čime ih se zadržava u zdravstvenom sustavu.

Oni su dužni po završetku specijalizacije vratiti se u ustanovu koja im je specijalizaciju financirala i odraditi godine provedene na edukaciji. U protivnom moraju vratiti ustanovi dio novca uloženog u specijalizaciju.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 31. ožujka su u Hrvatskoj bila 82 nezaposlena liječnika.

Od toga njih 16 ima položeni stručni ispit.

Najviše nezaposlenih (25) je u Gradu Zagrebu, zatim 21 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 u županiji Primorsko-goranskoj te 7 u Osječko-baranjskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.