Ostalo

Savjeti za korištenje klima uređaja

Objavljeno 07.06.2018.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Tijekom ljetnih vrućina, koje su često praćene i visokim postotkom vlage u zraku, spas se pronalazi u upotrebi uređaja za klimatizaciju prostora.
Savjeti za korištenje klima uređaja
 

Ipak, s korištenjem klima uređaja ne treba pretjerivati.

Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva Celzija.

Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba.

Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26 stupnjeva Celzija.

Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere.

Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne (suzenje očiju, curenje nosa, svrbež poput alergije, glavobolje, kašalj, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva, prehlada), pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike.

Preporuje se i održavanje relativne vlažnosti u granicama od 40 do 60%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.