Ostalo

HZJZ o bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Objavljeno 24.08.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je i ove godine tijekom ljetnih mjeseci zaprimio prijave o oboljelima od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci, prvi put u Hrvatskoj zabilježene 2012. godine.
HZJZ o bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj
 

Broj registriranih slučajeva u Hrvatskoj od 2012. do ove godine se kretao u rasponu od 1 oboljelog 2014. i 2015. godine pa do 20 oboljelih 2013. godine.

Tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine je oboljelo 7 osoba s kliničkom slikom zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava. Temeljem raspoloživih podataka, 5 je osoba zaraženo na području Republike Hrvatske, 1 se osoba zarazila u susjednoj državi, a za 1 se osobu ne može sa sigurnošću utvrditi je li zaraza stečena u Hrvatskoj ili u susjednoj državi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, u Europi je do 16. kolovoza 2018. godine zabilježen 401 slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila (126 slučajeva u Srbiji, 123 slučaja u Italiji, 75 slučajeva u Grčkoj, 39 u Mađarskoj, 31 u Rumunjskoj, 3 u Francuskoj, 2 na Kosovu, 2 u Hrvatskoj). U 20 je osoba zabilježen smrtni ishod.

Na području Europe se ljudi najčešće zaraze od srpnja do kraja listopada, s vrhuncem u kolovozu i rujnu, što se podudara i s podacima epidemiološkog praćenja oboljelih u Hrvatskoj tijekom proteklih godina.

Rani početak razdoblja visokih temperatura nakon kojih slijede nešto duža kišna razdoblja te potom sušno razdoblje s visokim temperaturama pogoduje brojnosti i aktivnosti vektora - komaraca, čime se povećava i mogućnost infekcije ljudi.

Kod osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, posebice u ljetnim mjesecima kad se registriraju oboljeli od te bolesti, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o bolesti Zapadnog Nila.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
2.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.