Ostalo

Novo istraživanje o riziku unosa alkohola

Objavljeno 24.08.2018.

BBC News

Nalazi istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet pokazuju kako već i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik obolijevanja od raka i drugih bolesti.
Novo istraživanje o riziku unosa alkohola
 

Američki znanstvenici s University of Washington su se koristili podacima prikupljenima u 195 zemalja od 1990. do 2016. godine.

Sudionici istraživanja su bili u dobi od 15 do 95 godina.

Pokazalo se kako na svakih 100000 osoba koje uopće ne piju alkohol njih 914 obolijeva od raka ili ima nekih drugih zdravstvenih poteškoća.

Kod ispitanika koji su pili prosječno jednu dozu alkohola dnevno je na svakih 100000 osoba zabilježeno 918 slučajeva raka ili drugih bolesti.

Na svakih 100000 sudionika istraživanja koji su konzumirali prosječno dvije doze alkohola dnevno su uočena dodatna 63 slučaja bolesti, a na 100000 onih koji su svakodnevno pili pet doza alkohola je došlo do 338 slučajeva bolesti više nego kod ispitanika koji uopće ne piju alkohol.

Znanstvenici naglašavaju kako je povećanje broja slučajeva bolesti kod konzumenata alkohola zabilježeno već u prvoj godini praćenog razdoblja.

Prema novim podacima, trećina ispitanika redovito konzumira alkohol.

Alkohola je istraživanju povezan s oko 10% svih smrtnih slučajeva u dobi od 15 do 49 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.