Ostalo

Štetan učinak toksičnih metala na srce

Objavljeno 31.08.2018.

HealthDay

Izloženost toksičnim metalima olova, bakra ili kadmija je povezana s većim rizikom obolijevanja od bolesti koje pogađaju srce i krvnih žila.
Štetan učinak toksičnih metala na srce
 

Analiza podataka prikupljenih za potrebe 37 ranijih studija provedenih uz sudjelovanje 350000 osoba je pokazala kako je izloženost olovu povezana sa 63% većim rizikom za moždani udar, a izloženost kadmiju sa 72% većim rizikom za moždani udar.

Izloženost kadmiju i bakru je povezana s prosječno 30% većim rizikom za kardiovaskularne bolesti, piše stručni časopis BMJ.

Britanski znanstvenici s University of Cambridge naglašavaju kako je povećanje rizika uočeno i kod osoba s relativno ograničenom izloženošću ovim metalima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.