Ostalo

Obilježen Europski dan oralnog zdravlja

Objavljeno 12.09.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, počevši od 2013. godine, na inicijativu CED-a, Vijeća europskih doktora dentalne medicine.
Obilježen Europski dan oralnog zdravlja
 

Oralno zdravlje utječe na opće sistemno zdravlje čovjeka, kao što se i poremećaji u sistemnom zdravlju mogu odraziti na promjene u usnoj šupljini. U prilog tome govore mnoga istraživanja i studije koje dovode u usku vezu rizik za razvoj kardioloških oboljenja s diseminacijom patološke oralne mikrobiološke flore hematogenim putem. Suvremeni stil života koji uključuje pretjeranu konzumaciju slatke hrane, alkohola, zaslađenih napitaka i uživanje nikotina u kombinaciji sa lošom oralnom higijenom rezultira sve većim brojem karioznih zuba, gubitka potpornog aparata zuba (parodontitis), oralnih prekanceroza i njihove maligne alteracije.

Preventivni postupci u cilju edukacije i ranog otkrivanja oralnih oboljenja trebaju se usmjeriti na najmlađe dobne skupine, a čija je svrha usvajanje pozitivnih obrazaca koji osiguravaju dobro oralno zdravlje za cijeli život. Jedan od takvih projekata rane prevencije je i projekt "Zubna putovnica", koji se od školske godine 2017/2018. provodi na nacionalnoj razini. Taj projekt uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju 1. razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole. Svrha projekta je otkriti dentalne promjene u ranom stadiju, motivirati učenike i njihov roditelje na nužnost kontinuiranog praćenja oralnog zdravlja i demonstrirati pravilne tehnike održavanja oralne higijene. Važan dio tog preventivnog pregleda je i topikalna primjena fluora, kao profilaktička mjera spriječavanja razvoja karijesa.

U pripremi je i pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, prema primjeru dobre prakse škotskog nacionalnog programa Childsmile, u kojem će biti obuhvaćene i mlađe dobne skupine.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zdravlje je stanje tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Zdravlje je dinamičan proces koji uključuje zalaganje pojedinca i zajednice koja ga okružuje. Na tom tragu je i obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja kojim se želi informirati, educirati i unaprijediti slika oralnog zdravlja opće populacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.