Ostalo

HZJZ: Okrugli stol o trošarinama

Objavljeno 22.11.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Trećina hrvatskih učenika su pušači, po čemu je naša zemlja treća u Europi, upozoreno je na okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
HZJZ: Okrugli stol o trošarinama
 

Hrvatski učenici vrlo su visoko plasirani po pušenju i konzumaciji alkohola u Europi, a najdramatičniji problem je opijanje jer imamo 4% dječaka i 1% djevojčica koji su se opili najmanje dva puta u životu, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Pritom je istaknula važnost smanjivanja dostupnosti duhanskih i alkoholnih proizvoda u svjetlu izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se predviđa porast trošarina.

Europsko istraživanje o pušenju i konzumiranju alkohola i droga među učenicima (ESPAD) za 2015. godinu pokazuje da među mladima od 16 godina u Hrvatskoj ima 33% pušača, a njih 54,7% pilo je alkohol u zadnjih 30 dana.

Hrvatska iza Bugarske ima najniže cijene duhanskih proizvoda u Europskoj uniji, ustvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te istaknuo da su smanjenje dostupnosti i cjenovna politika učinkovite mjere za smanjenje upotrebe alkohola i duhanskih proizvoda, što predlaže i Svjetska zdravstvena organizacija.

Statistike pokazuju da 25% osoba u Hrvatskoj puši svakodnevno, što je dvostruko više nego u Finskoj.

Alkohol je kao rizični čimbenik prepoznat u više od 200 različitih bolesti, a smatra se kako je više od 3,3 milijuna smrti u svijetu povezano s konzumacijom alkohola.

U Hrvatskoj to je oko 3000 smrti godišnje.

Duhan se smatra uzročnikom 7 milijuna smrti u svijetu godišnje, a u Hrvatskoj svaka je peta smrt povezana s pušenjem.

Na skupu su sudjelovali i predstavnici HUP-a koji su se načelno usprotivili povećanju cijena duhanskih proizvoda i alkohola te upozorili na porast crnog tržišta.

Pri tome je upozoreno na slučaj Crne Gore koja je zbog rasta crnog tržišta vratila trošarine na prijašnju razinu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.