Ostalo

Nove smjernice za liječenje multiple skleroze

Objavljeno 28.11.2018.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske

Od 22. studenoga u primjeni su nove smjernice HZZO-a za liječenje multiple skleroze, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.
Nove smjernice za liječenje multiple skleroze
 

Iz Saveza su predstavili smjernice koje je izradilo Hrvatsko neurološko društvo, a prema zahtjevima Saveza i više od 6000 osoba s multiplom sklerozom.

Uklonjena su tri diskriminirajuća kriterija za liječenje multiple skleroze - dob do 55 godina starosti, trajanje bolesti najmanje godinu dana te dva liječena pogoršanja u dvije godine.

Novost je i uvođenje lijeka za liječenje primarno progresivnog oblika multiple skleroze.

Hrvatska je zemlja s visokom prevalencijom oboljelih od multple skleroze.

Novi kriteriji omogućuju rano liječenje bolesnika, kojim odmah po postavljenoj dijagnozi bolesti mogu započeti imunomodulacijsko liječenje, čime se i na dugi niz godina može djelovati na neurološke ishode bolesnika te spriječiti nastajanje nesposobnosti, odnosno invalidnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.