Ostalo

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj

Objavljeno 18.12.2018.

Nismo same

Rak je bio uzrok 26% svih smrti u Hrvatskoj u 2017. godini, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji o raku "Fight & win".
Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj
 

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, u Sjedinjenim Američkim Državama na 100000 stanovnika 164 osobe umiru od raka, a na razini Europske unije 262.

U 2016. godini, na 100000 stanovnika od raka dojke u EU umrlo je 27 osoba, a u Hrvatskoj 47.

Broj oboljelih se povećava zbog dužeg životnog vijeka gdje veći broj osoba dostiže godine u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju, zbog svakodnevnog stresa koji je jedan od psiholoških okidača koji pridonose razvoju malignih bolesti, te zbog velikog broja pušača i pretilih osoba, prema kojima je Hrvatska u europskom vrhu.

Odaziv na screening programe u Hrvatskoj je slab, a uz tri postojeća nacionalna programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti (raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice), u 2019. počinju programi i za rano otkrivanje raka pluća i prostate.

Nacionalni plan protiv raka na državnoj razini trenutno je u proceduri javnog savjetovanja, a očekuje se da će biti usvojen u prvoj polovici sljedeće godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.