Mladi

Rizično ponašanje djece na internetu

Objavljeno 29.01.2019.

Pravobranitelj za djecu

Ured pravobraniteljice za djecu je tijekom 2017. godine zaprimio 1573 prijava pojedinačnih povreda prava djece, rečeno je u ponedjeljak na skupu s temom zaštite osobnih podataka djece u digitalnom dobu.
Rizično ponašanje djece na internetu
 

Skup je održala Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka

Najčešće povrede privatnosti djece događaju se u obitelji, institucijama i medijima, a sve mlađa djeca sudjeluju u rizičnom ponašanju na internetu.

Prijave najčešće podnose roditelji i djeca, ali i predstavnici odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, agencija i trgovačkih društava te ostali građani.

Djeca su prepoznata kao osobito ranjiva skupina, jer često nisu svjesna opasnosti kojima se izlažu kada odaju svoje osobne podatke, ne znaju se pravilno zaštititi, ali ni informirati o sigurnosti.

Privatnost djece u medijima često je ugrožena u sklopu različitih javnih aktivnosti političara (leci, promotivni filmovi, mrežne stranice), senzacionalističkim i neprimjerenim izvještavanjem medija o djeci žrtvama nesreća ili nasilja, nestaloj djeci, ali i uz organiziranje pojedinih humanitarnih akcija.

Sve te situacije posljedično mogu dijete izložiti negativnim reakcijama okoline, jer je ono izloženo komentarima i vrednovanju javnosti.

Preporuka Ureda pravobraniteljice medijima je, čak i kada je roditelj suglasan s objavljivanjem fotografija i informacija o djetetu, da se u medijima te informacije ne objave ako mogu naštetiti najboljem interesu djeteta.

Zlostavljanje djece putem interneta najčešće se događa putem društvenih mreža, besplatnim aplikacijama za poruke te na raznim stranicama za razgovor sa strancima, odnosno "chatrooma".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.