Ostalo

Program ranog otkrivanja raka pluća

Objavljeno 12.03.2019.

Koalicija udruga u zdravstvu

U svibnju će u 10 hrvatskih gradova početi provedba programa ranog otkrivanja raka pluća, zloćudne bolesti od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 ljudi.
Program ranog otkrivanja raka pluća
 

U sklopu programa će liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivati rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

Pregledi će biti obavljani CT uređajima niske doze zračenja.

Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, budući da sve suvremene ciljane terapije nude preživljenje, ali ne i trajno izlječenje.

Petogodišnje preživljenje u Americi iznosi 15-20%, u Velikoj Britaniji 10%, a u Hrvatskoj oko 6%.

Nizozemska i Belgija su jedine europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska.

U tim zemljama je ovim programom smrtnost od karcinoma pluća smanjena za 25-40%.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.