Ostalo

Petina hrvatskih građana ima problem s debljinom

Objavljeno 17.03.2019.

Udruga za prevenciju prekomjerne težine

Gotovo svaki peti hrvatski građanin ima problem s debljinom, istaknuto je na 3. konferenciji "Hrvatski dan debljine" koja je povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana u Zagrebu.
Petina hrvatskih građana ima problem s debljinom
 

Konferenciju su organizirali Grad Zagreb, Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Zaklada "Hrvatska kuća srca“, s ciljem otkrivanja uzroka, definiranja posljedica i adekvatnog liječenja debljine te isticanja važnosti prevencije u najranijoj dobi.

Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Višak kilograma djeluje na promjenu građe srca i njegovu funkciju jer uslijed pojačanog rada srca zbog povećanih metaboličkih potreba pretilih osoba (opskrba viška tkiva) dolazi do povećanja minutnog volumena srca, a onda i do proširenja i zadebljanja mišićne stijenke srca, što osobu izlaže dodatnim rizicima.

U Hrvatskoj s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom živi 57,4% osoba starijih od 18 godina, od čega prekomjernu tjelesnu masu ima 38,7% stanovnika, a debljinu njih 18,7%.

Prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ima više muškaraca nego žena (67,6% prema 48,2%).

Muškarci normalnu tjelesnu masu održavaju u prosjeku do 25. godine života, dok žene normalnu tjelesnu masu održavaju u prosjeku do 45. godine.

Čak 34,9% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Dječaci su danas deblji od djevojčica, a najveći je postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u jadranskoj regiji, njih 42,2%.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.